van der Ende Groep

Improving your business
0174 51 50 50

Persbericht Triton

Maasdijk, 23 oktober 2014

Nieuw wapen in strijd tegen pathogenen: microbiologisch filter Triton
In de glastuinbouw is de biologie in het water een ondergeschoven kindje: water is gedegradeerd tot drager van bouwstoffen. Het microbiologisch evenwicht wordt bij substraatteelten dikwijls verstoord door reinigingsacties en tussen deze reinigingsacties door ontstaan er zuurstofarme hoeken door een overmaat aan voedingsstoffen voor bacteriën in het water. Wortels verliezen hierdoor hun weerbaarheid en zijn vatbaar voor ziektes. Veel substraatteelten - met name in de productie van tomaten, aubergines en komkommers - hebben inmiddels te kampen met zogenoemde ‘crazy roots’: wortels die door een verminderde weerstand uit hun krachten groeien en druppelaars verstoppen. Het directe resultaat is 3% tot 10% productieverlies.

Microbiologisch filter biedt de oplossing
Het bestrijden van ziektes als ‘crazy roots’ gebeurt vaak op chemische basis. Naast de slechte bacteriën breken deze ook de goede bacteriën af. Aqua-Terra Nova
uit Naaldwijk, specialist op het gebied van microbiologie en water, is een samenwerking aangegaan met Moor Filtertechniek uit Maasdijk om een microbiologische filterinstallatie te ontwikkelen die het water zuivert van ongewenst organisch materiaal, zuurstof in het systeem brengt voor betere plantgroei en zorgt voor een gezonde microflora. Hierdoor ontstaat een weerbaarder gewas en kunnen wortelziektes als ‘crazy roots’ worden voorkomen. Deze innovatie heeft de naam Triton.

De Triton
De Triton bestaat uit een filtervat waarin - door een geavanceerde regeling en een slim samenspel van lucht, water en een samengestelde voedingsbodem - een gezonde microbiologische populatie wordt opgebouwd.
Deze populatie is een residente microbiologie. Dat betekent dat deze microbiologie hier goed gedijt en thuis hoort. De residente microflora zorgt ervoor dat de organische vervuiling wordt “opgegeten”, waardoor niet-residente microflora, zoals agro bacterium, geen kans krijgt om te groeien. Het water bevat na behandeling
in de Triton meer zuurstof, minder organisch materiaal en een gezonde hoeveelheid microflora. Het gevolg is een betere weerstand van de plantwortel door een evenwichtig ecosysteem. De Triton is eenvoudig in te passen in het bestaande watergeefsysteem.

Eerste testresultaten
Het afgelopen half jaar is er bij twee kwekers een Triton installatie geplaatst. Bij aubergineteler Greenbrothers in Zevenbergen is de Triton nu drie maanden operationeel en de microbiologie doet zijn werk: de eerste tekenen van wortelherstel zijn zichtbaar! Ook al is het systeem halverwege de teelt ingezet, de resultaten zijn positief. Daarnaast is onlangs een Triton geplaatst bij Prominent in ‘s-Gravenzande. De installatie bevindt zich nog in de opstartfase, dat wil zeggen de fase waarin de microbiologie in het filter wordt opgebouwd.

Door het voorkomen van productieverlies verdient de Triton zich snel terug. De Triton zal medio 2015 commercieel worden uitgerold.

Over Aqua-Terra Nova
Aqua-Terra Nova geeft advies en doet onderzoek in de sectoren Water en Milieu. In de agrarische sector heeft Aqua-Terra Nova een belangrijke rol bij het ontwikkelen en realiseren van innovatieve verduurzamingsconcepten bij watergebruik door het slim toepassen en combineren van watertechnologische innovaties.

Over Moor Filtertechniek
Moor Filtertechniek is een dochteronderneming van Van der Ende Groep uit Maasdijk. Moor Filtertechniek is gespecialiseerd in vloeistof- en luchtbehandeling voor onder andere de industrie en de land- en tuinbouw. Tevens is zij fabrikant van een innovatielijn omgekeerde osmosesystemen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de Triton kunt u contact opnemen met Micha van Nieuwkerk (mn@moor.nl,
tel. 06-14 99 77 17) van Moor Filtertechniek (www.moor.nl). Voor meer informatie over de bestrijding
van pathogenen met behulp van microbiologie kunt u contact opnemen met Aad Wubben (a.wubben@aquaterranova.nl, tel. 06-54 36 26 75) van Aqua-Terra Nova (www.aquaterranova.nl).

Persoonlijk advies?
Onze specialisten helpen u graag!

Neem contact op