van der Ende Groep

Improving your business
0174 51 50 50
Seminar "Beter klimaat met gesloten scherm" (1 & 8 oktober 2019) Meer info

Gestuurd ventileren zonder kieren in het kasklimaat

Met koude, droge lucht van boven het scherm kan gestuurd geventileerd worden. Hiervoor heeft de Van der Ende Groep de Airmix™ ontwikkeld: een horizontale ventilator met een ventilatorhuis met dubbele kleppen. Op de Tuinbouw Relatiedagen vertelde Ton van der Kooij van het bedrijf hier meer over.

In “Het Nieuwe telen” is energiebesparing één van de belangrijkste onderdelen. Hierbij wordt aandacht gegeven aan meer uren scherm dicht en minder uren kieren in het scherm. Een kier in het scherm om te ontvochtigen geeft grote verschillen in het kasklimaat. Deze verschillen bevorderen niet de groei en de kwaliteit van het gewas. Ook gaat er op deze manier ongecontroleerd veel warmte verloren.

Om gestuurd te kunnen ventileren, zijn er al diverse technische oplossingen op de markt. Een manier is om lucht van boven het scherm (koud en droog) gecontroleerd de kas in te blazen. Dit geeft in de praktijk goede resultaten. Hier heeft de Van der Ende Groep een nieuwe simpele oplossing voor uitgedacht, Airmix™.

Er wordt gebruik gemaakt van een horizontale ventilator, die veel in kassen gebruikt wordt voor recirculatie. Aan de aanzuigkant van deze ventilator wordt een ventilatorhuis gemonteerd met dubbele kleppen. Deze kleppen maken het mogelijk om naar behoefte lucht van boven het scherm de kas in te brengen. “Praktijkproeven onder andere bij de WUR geven heel positieve resultaten”, vertelt Ton van der Kooij. “Hoe simpel kan het zijn om met een ventilator, die in kassen al veel gebruikt worden om horizontaal te recirculeren, een compleet gestuurd ontvochtigingssysteem te hebben?”

In rookproeven is te zien hoe snel de lucht recirculeert:
-vooraanzicht rookproef airmix
-zijaanzicht rookproef airmix

De gepatenteerde Airmix™ wordt de komende maanden verder geëngineerd en ruim voor het nieuwe stookseizoen op de markt gebracht.

Wilt u hier meer over weten? Bel of mail naar Ton van der Kooij 0174-515050.

Bron: www.groentenieuws.nl

Persoonlijk advies?
Onze specialisten helpen u graag!

Neem contact op